woensdag 16 mei 2012

Hoe vind ik een goede en betrouwbare AOV-adviseur? 7 tips


Het aantal zzp’ers groeit. Veel van hen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering(AOV). Met als gevolg dat er een ware gold rush is losgebarsten onder AOV-aanbieders. De vraag is: Hoe scheid ik het kaf van het koren? De cowboys van de specialisten? 7 tips.
Hoe vind ik een goede en betrouwbareAOV-adviseur? Dat is een vraag die we veel horen tijdens onze presentaties in het land. Een logische vraag, want de markt van AOV-verzekeringen en adviseurs wordt steeds ondoorzichtiger.
SchijnverzekeringenEr zijn ook zo veel producten. Van de volwaardige en degelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering tot de goedkope ‘beginnersverzekeringen’ en verzekeringen voor ‘ongevallen en ernstige ziektes.’
Die laatste mogen wettelijk gezien niet eens AOV’s heten. Ze dekken slechts een beperkt aantal met name genoemde ziekten (soms wordt zelfs het stadium van de ziekte omschreven) waardoor de kans op uitkering vrijwel nihil is.
CowboysEn dan heb je nog de cowboys. De snelle jongens die snel rijk willen worden met AOV’s. Ze hebben doorgaans weinig ervaring met arbeidsongeschiktheid, waardoor ze niet of slecht in staat zijn om goede voorlichting te geven en de risico’s van hun cliënten in te schatten.

Waar moet u op letten?
Wanneer u een adviseur zoekt, stel uzelf en hem de volgende vragen:
1.      Heeft deze adviseur ervaring met AOV’s? Waar bestaat deze ervaring uit?
2.      Hoeveel AOV’s sluit deze adviseur per jaar? Wat ons betreft mag een adviseur zich expert noemen wanneer hij meer dan 50 verzekeringen per jaar sluit. (Ter informatie, een gemiddelde intermediair sluit minder dan 10 AOV’s per jaar. Zou u zich laten opereren door een chirurg met beperkte ervaring? Of gaat u naar een specialist?)
3.      Is de adviseur in staat om op basis van volume extra premievoordeel te bedingen? Of adviseert hij u om te besparen op de voorwaarden en de dekkingsgraad?
4.      Wat voor relaties heeft uw adviseur? Met hoeveel verzekeraars doet hij zaken? Heeft hij de keus uit twee of drie partijen of beschikt hij over een groot netwerk van nationale en internationale verzekeraars?
5.      Hoe ziet het adviestraject van de adviseur eruit?
6.      Is de adviseur gespecialiseerd en groot genoeg om Service Level Agreements af te spreken bij verzekeraar(s)? Zo ja waar bestaan deze SLA dan uit?
7.      Wat is het beloningsmodel van de adviseur? Krijgt hij een premie van zijn verzekeraar? Of is hij volledig onafhankelijk en werkt hij met een transparant beloningsmodel?
Besparen of beknibbelen?In tijden van crisis is de verleiding groot om op een arbeidsongeschiktheidsverzekering te beknibbelen. Een onervaren adviseur zal u misschien proberen te verleiden met een uitgeklede AOV. Niet doen! Ga op zoek naar een echte expert. Deze is dankzij zijn inkoopkracht namelijk in staat om op de premie te besparen in plaats van op de polisvoorwaarden.
Deze besparingen kunnen oplopen tot 40% bij gelijkblijvende voorwaarden. Kijk dat noemen wij nou verstandig verzekeren. Want een AOV met waardeloze voorwaarden kan nog wel eens voor onaangename verrassingen zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten